WEKO3
アイテム
日本の心理学分野における食事の研究動向と今後の課題
https://doi.org/10.24567/00063690
https://doi.org/10.24567/000636908745b9ed-7ef4-469e-bd62-ef0633b26f14
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2020-06-18 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 日本の心理学分野における食事の研究動向と今後の課題 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | A review of the literature on meals in the field of psychology in Japan and future research directions | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食事 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 摂食障害 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 相互交流 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 心理学分野 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 国内文献レビュー | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | mealtime | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | eating disorder | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | interaction | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | psychology | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | literature review in Japan | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24567/00063690 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
大塚, 己恭
× 大塚, 己恭× OTSUKA, Miyuki |
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作成者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 114222 | |||||
姓名 | オオツカ, ミユキ | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | This paper reviews the overall status of meals in the field of psychology in Japan and future directions for research. Using online databases such as CiNii, J-STAGE, and Google Scholar, articles published in academic journals in the field of psychology between 1926 and 2019 were searched using “breast-feeding,” “meal,” or “eating” as keywords. A total of 73 articles were classified according to the content and subjects of the study. It was found that the main research themes around meals in studies of psychology included the clinical complications of eating disorders in adolescence and the interactions of infants during mealtime. Previous research suggested that eating experiences in childhood affect eating behaviors in adulthood. Therefore, it is important that recommendations for interventions preventing the onset of eating disorders be based on mealtime interactions from infancy. However, the studies on meals during infancy did not address clinical issues. These findings suggest the need to clarify what type of relationships in mealtime interactions ensure the mental wellbeing of children and prevent eating disorders. | |||||
書誌情報 |
人間文化創成科学論叢 巻 22, p. 125-134, 発行日 2020-03-31 |
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書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA1231891X | |||||
著者版フラグ | ||||||
値 | publisher | |||||
タイトル(ヨミ) | ||||||
その他のタイトル | Journal of the Graduate School of Humanities and Sciences | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | お茶の水女子大学大学院人間文化創成科学研究科 | |||||
資源タイプ | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 紀要論文 | |||||
資源タイプ・ローカル | ||||||
値 | 紀要論文 | |||||
資源タイプ・NII | ||||||
値 | Departmental Bulletin Paper | |||||
資源タイプ・DCMI | ||||||
値 | text | |||||
資源タイプ・ローカル表示コード | ||||||
値 | 03 |